Provinciale Zeeuwse Courant: Opstellen worden al in SMS-taal geschreven

Een sms-bericht telt maximaal 160 tekens. Dus worden zinnen ingekort, zijn er letterwoorden en ‘shordjes’: korte woorden. Docent en internetadept Louis Hilgers verzamelde er duizend in zijn boekje sms-taal, een echt sms-woordenboek. „Maar wel een woordenboek met een knipoog.“.Waarom een knipoog? 
“Sms-taal is een populaire jongerentaal en het bestaat voor een groot deel ook uit humor. Ik heb er ook voor gekozen om niet elke sms-zin die ik een keer tegenkwam op te nemen, het moeten wel uitdrukkingen zijn die geregeld gebruikt worden. Een nieuwe was H6, ‘Hazes’ dus.“

Hoe heeft u alle uitdrukkingen verzameld? 

“Veel via internet. En mijn nichtje heeft veel naar TMF zitten kijken voor me, daar komen onderaan het scherm allemaal van die sms’jes voorbij.Voor een paar avondjes kijken, kreeg ze van mij een avondje bioscoop terug.“

Waarom heeft u het boekje gemaakt? 

“SMS- en internettaal boeit me enorm. Ook de discussie op scholen. Mag een leraar ‘ff’ goedkeuren als een leerling ‘even’ bedoelt in een tekst? Een taalpurist zegt nee, ik zeg ja. Een afkorting als dwz (dat wil zeggen), mag toch ook?“

U heeft duizend afkortingen, emoticons en tekens in het boek staan. :-)8 is Dolly Parton, FIWG betekent Fiets Is Weer Gestolen. Wat vindt u zelf de leukste? 
“4li5a. Voor Lisa. Dat is mijn kleindochter waar ik het boek aan heb opgedragen. FFW88, even wachten, vind ik leuk.“

U sms’t zelf ook veel? 
“Ja, redelijk wat. Maar met T9-sms, da’s de snelle variant. Hoef je minder vaak op de toetsjes te drukken.“

Wat kunnen we nog verwachten in de toekomst, qua sms? 

“Het ontwikkelt steeds door. De bijbel is al in sms-taal vertaald, er worden opstellen in sms-taal geschreven. Ik las laatst een volledig liefdesgedicht binnen de 160 tekens van een sms-bericht. Het burgert steeds meer in.“

Maar met alleen uw boek gaat het me niet lukken om dit verhaal in sms-taal om te zetten. Dan ben je binnen een kwartier helemaal gek. 
“Het is nu nog een verklarend woordenboek, waarin je uitdrukkingen die je niet kent, kunt opzoeken. Ik wil op internet een tweezijdig woordenboek opzetten, dat je ook kunt zien welke afkorting je voor welk woord moet gebruiken. We zijn al een beetje begonnen op sms-taal.nl.“

Reacties zijn uitgeschakeld.