Seniorweb: Veel gebruikt afkortingen in SMS-taal

Verstuurt of ontvangt u wel eens tekstberichten met uw mobiele telefoon? Dan is het handig om wat afkortingen te kennen. Jaap van Rij bespreekt een boekje hierover.Afkortingen worden om verschillende redenen gebruikt, bijvoorbeeld in contactadvertenties, want dat bespaart de adverteerder geld. Dergelijke afkortingen zijn zo min of meer gemeengoed geworden, zodat de boodschap meestal duidelijk overkomt. Door internet en SMS is eigenlijk vanzelf een soort turbotaal ontstaan waardoor er minder geschreven hoeft te worden. Iedereen weet natuurlijk wat een X betekent want dat stond vroeger al onder liefdesbrieven. Gelukkig is dat in turbo-taal hetzelfde gebleven. Maar iemand die SEX leest gaat wel even rechtop zitten terwijl dat gewoon Software Exchange betekent. Programma uitwisseling dus. Maar voor je het weet zit je gevangen in een World Wide Web van misverstanden.

Ook senioren zullen moeten geloven aan de turbotaal; tenminste als ze willen blijven communiceren met hun jeugdi-ge nazaten.

Staat ;( u nu nader dan :-j?
De auteur Louis Hilgers verzamelde in het boekje SMS taal 1000 maal meer dan 1000 voorbeelden voor internettaal, chattaal, IRC-jargon, MSN en emoticons. Staat nu ;( u nu nader dan :-j? Dat is nu een voorbeeld van emoticons en betekent: “Staat nu het huilen u nader dan het lachen?” Of toont uw gezicht een BEG? Een brede duivelse grijns=Big Evil Grin. Leuk is in ieder geval dat een tekenaar Hilgers als geinponem heeft vereeuwigd met zo’n brede duivelse grijns op zijn gezicht. Hij is duidelijk een schrijver die verwacht dat de lezer net zoveel plezier beleeft aan SMS taal als hij bij de samenstelling van zijn boekwerkje heeft gehad. Het boekje is een eerste druk en omdat turbotaal ook een echt levende taal is hoopt hij aanvullingen en reacties te krijgen van de gebruikers die hem kunnen mailen via louishilgers@internetwoordenboek.com

Piepklein
Het miniboekje zelf is van een zeer handzaam formaat. Het past in het kleinste avondtasje en zelfs in het borstzakje van een vakantieshirt. Het is voorzien van alleraardigste cartoons om te laten zien dat nieuwe termen in turbotaal voor verwarring kunnen zorgen. Achterin is er volop ruimte om zelf interessante internetadressen te noteren, e-mailadressen en eigen gevonden turbotaalafkortingen die u wilt bewaren voor het nageslacht. Dat doet u natuurlijk alleen als u geen PA heeft. Zo’n klein handzaam zakcomputertje. Want in dit digi-tale tijdperk zijn handgeschreven notities eigenlijk uit de tijd.

Conclusie:
Een verfrissend boekje. Na het lezen wordt u vast het ‘vetste’ familielid van achterkleinkinderen, neefjes en nichtjes als u daadwerkelijk ook turbotaal gaat gebruiken. Lees het boekje in ieder geval met een ,-) en verwerk de inhoud als een :?)
Ziet u wel dat u niet zonder kunt?

Reacties zijn uitgeschakeld.